Coneix el nostre forn


 
El procès de fer pa al carrer amb "Pancallejero"

El primer a fer cada matí, cap a les sis, és encendre el forn per que mica a mica vagi agafant la temperatura adecuada. Mentrestant, anem fent les primeres mases que estaran llestes cap a les vuit.

El procès ja ha començat. La primera fermentació és en bloc o sigui tota la masa junta. D'aquesta manera el ferment treballa més ràpid.

Una vegada tenim la massa a taula, és moment de tallar-la en peces més petites.

La balança de plats és l'eina que fem servir per mesurar el mig quilo que tindran els nostres pans.

És el moment de funyir o formar la masa, el moment en el que se li dona la forma desitjada.

Les peces es deixen reposar als calaixos per a la segona fermentació, els deixarem separats que no es toquin al créixer i tapats que no s'axuguin.


Mentres els pans que acabem de formar descansen, és el moment de treure el calaix que em preparat anteriorment. El portem al costat del forn, ja és llest per entrar.

El pa, segons com l'haguem funyit, li practicarem uns talls o simplement li donarem la volta, d'aquesta manera al fer l'explosió el pa trencara pels talls o per les costures que li hem fet al formar. Els col·loquem a la pala i cap a dins.

La cambra inferior del forn és la més calenta, per això passats uns 15 minuts haurem de canviar el pa a la cambra del mig i despres la superior, de manera que la cocció es va suavitzant per que no es cremi per fora i es cogui be per dins.

Un cop els pans ja han acabat el seu proces, es moment de treure'ls del forn. Ho sabrem per  que al colpejar la base el so que farà serà com vuit, com si fos una porta.

De la pala a la cistella.

I ja els tenim, pans llestos per servir!

Sols queda per posar una mica més llenya al forn, i ja podem continuar amb la següent massa.